Στο Συμβούλιο της Ευρώπης: στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας (2ο εξάμηνο του 2020), συζητήσαμε και επεξεργαστήκαμε ένα κοινό πλαίσιο αρχών και θέσεων, το οποίο αποτελεί έναν κοινό οδηγό πολιτικών αποδεκτό στις χώρες του Συμβουλίου (47 χώρες).
Εγκρίθηκαν ομόφωνα δύο Ψηφίσματα:
Την Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού
Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Αθλητισμό.
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Start To Talk» (Σπάσε τη Σιωπή), λαμβάνουμε εξειδικευμένα μέτρα για τη διασφάλιση, εντοπισμό, καταπολέμηση και εξαφάνιση της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στα παιδιά με:
α) Δράσεις Ευαισθητοποίησης
β) Δράσεις Διάδοσης.
Έχουμε ήδη υλοποιήσει ένα σημαντικό μέρος της αθλητικής μεταρρύθμισης:
– Θέσπιση ορίων στις θητείες και στις ηλικίες των μελών των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών (Νοέμβριος 2019),
– Θεσμική κατοχύρωση ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, αθλητών και προπονητών, – Εκπροσώπηση των αθλητών στις Διοικήσεις των Ομοσπονδιών με δικαίωμα ψήφου, – Δημιουργία Μητρώου Αθλητικών Σωματείων, – Σύσταση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας για την αντιμετώπιση των χειραγωγημένων αγώνων,
– Δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ),
– Καθολική εφαρμογή της διαφάνειας στον αθλητισμό (Μητρώα, ΧΙΛΩΝ, διαχειριστικοί έλεγχοι, κλπ),
– Απευθείας οικονομική ενίσχυση 13 εκατομμυρίων ευρώ στα ερασιτεχνικά σωματεία του Μητρώου της ΓΓΑ,
– Μέτρα αντιμετώπισης της βίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,
– Αξιοποίηση και αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων.Ήδη βρίσκεται στη Διαβούλευση το σχέδιο νόμου μας, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις και για:
– Την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (νομική μορφή, αρμοδιότητες, λειτουργία, κλπ)
– Διατάξεις εναρμόνισης με την ολιστική μελέτη των FIFA–UEFA (εκλογές ΕΠΟ, Λέσχες Φιλάθλων, οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων, κλπ).
– Την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου – Διατάξεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αθλητών – Ρυθμίσεις για τον ΕΟΚΑΝ και την πλατφόρμα καταγραφής αθλητικών εγκαταστάσεων «ΠΕΛΟΠΑΣ»
– Τροποποιήσεις αναφορικά με την ειδική αθλητική αναγνώριση – Απελευθέρωση των μετεγγραφών των αθλητών με τη συμπλήρωση των 18 ετών
– Ασφάλιση των ερασιτεχνών αθλητών σε συγκεκριμένες κατηγορίες.Επίσης, είναι έτοιμο και το επόμενο σχέδιο νόμου, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για:
– Εθελοντισμό
– e-sports
– πνευματικό, ψυχαγωγικό, εναλλακτικό, εργασιακό και μαζικό αθλητισμό
– Ρομποτική και αθλητισμός
Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού» για θέματα που αφορούν φαινόμενα βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και εκφοβισμού μεταξύ παιδιών, αλλά και από ενήλικα άτομα. Μάλιστα, έχουμε ήδη υλοποιήσει από κοινού δράσεις αιμοδοσίας όλη την προηγούμενη περίοδο.
Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) για θέματα εκφοβισμού (μπούλινγκ). Γιατί και ο εκφοβισμός αποτελεί παράμετρο κακοποίησης και συνεργαζόμαστε στενά με τη δράση «Ζήσε χωρίς Εκφοβισμό».
Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Ερυθρό Σταυρό για θέματα υγειονομικής κάλυψης των αθλητικών γεγονότων της ΓΓΑ, την παροχή υγειονομικής υποστήριξης σε Αθλητικά Κέντρα.
Στηρίζουμε το πρόγραμμα HALT και αναπτύσσουμε συνεργασίες με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα παρενόχλησης και κακοποίησης στον αθλητισμό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ Αθλητισμός.
Αναπτύξαμε το πρόγραμμα «Ζήσε Αθλητικά», με τη συμμετοχή των Ολυμπιονικών μας, των Πρωταθλητών μας και των φορέων της αθλητικής οικογένειας, για την προώθηση του Αθλητικού Ιδεώδους και του Αθλητικού Ήθους ως προτύπου της καθημερινής ζωής. Διενεργούμε συγκεκριμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις αξίες που πρέπει να προάγει και να υπηρετεί ο αθλητισμός και, μεταξύ άλλων, ευαισθητοποιούμε τα παιδιά σε ζητήματα αθλητισμού και υγιούς και ασφαλούς τρόπου ζωής.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες αναπτύξαμε την πρωτοβουλία «Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση», όπου συζητάμε δημόσια για τα ζητήματα αυτά με τους αθλητές και εκπροσώπους των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων. Σε αυτό το διάλογο συμμετέχει σύσσωμη η αθλητική οικογένεια. Μόλις την Παρασκευή (12/02), ολοκληρώθηκε ο 1ος κύκλος ανοικτών συζητήσεων:
– περιλάμβανε έξι (6) ανοικτές συνεδριάσεις, συνολικής διάρκειας 26 ωρών,
– συμμετείχαν περισσότεροι από 5000 εκπρόσωποι των αθλητικών σωματείων που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο της ΓΓΑ,
– συμμετείχαν περισσότεροι από 800 κορυφαίοι αθλητές, Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, Παγκόσμιοι Πρωταθλητές,
– παραλάβαμε, μέχρι τώρα, περισσότερα από 1.900 υπομνήματα με πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις,
– έγιναν εκατοντάδες παρεμβάσεις.